Stilleven.
Droom ik? Ik heb mijn ogen al dertig seconde dicht, omdat ik niet kan geloven dat ik hier ben. Als ik ze open kijk ik uit op Lake Bunyoni. Het grote donkere meer is omringd door bergen. Aan de overkant op de helling staan kleine witte huisjes met fakkels, het schemert. Naast de kleine witte huisjes staan grote oude bomen hoog en trots de lucht in. De wolken hangen laag. Ik hoor de stilte. Ik hoor de vogeltjes, sprinkhanen, kikkers en het kabbelende water. In het meer liggen een paar bootjes zachtjes heen en weer wiebelend. Ik droom niet. Wat een heerlijkheid.
De afgelopen dagen zijn meer dan geweldig geweest. Te beginnen bij afgelopen vrijdag.
“De hartenklop van de aarde vindt je in Afrika. Die van mij bevindt zich in mijn buik van kriebelende spanning. Een jaar geleden had ik het idee en nu heb ik alles zelf geregeld en ben ik met mijn oegandese chauffeur op weg naar het vliegveld om mijn derde vrijwilliger (Rommy) zelf op te vangen. Rommy gaat als verpleegkundige werken in Kagando, een klein dorpje aan de voet van het Rwenzori gebergte. Een dag later loop ik als een gids (of moeder gans) door de straten van Kampala en maak Rommy en Maaike, een vriendin die donderdagavond is aangekomen, wegwijs in het Oegandese stadsleven. Als een vis in het water, als een aapje in oegandese oerwoud, zo op mijn plek. Het is leuk om Kampala door de ogen van nieuwkomers te bekijken. De verbazing en de vragen die ze stellen, maar ook hoe zij de chaos en mensen ervaren. Voor mij een goede les en ik probeer ook zo veel mogelijk op te schrijven van wat zij meemaken om dat dan weer aan nieuwe vrijwilligers uit te leggen. Maandag heb ik Rommy naar haar project gebracht. Een tripje van acht uur in de bus, wachten in de bus, van de bus naar de taxi, wachten in de taxi en ondertussen genieten van de ongekend mooie natuur die mij nog steeds weet te raken. De uitgestrekte groene, heuvelachtige landschappen. De thee- en katoenplantages, de matokebomen, de papyrusvelden, uitgestrekt en gestructureerd. Het surrealistische straatbeeld dat zich buiten de busramen afspeelt blijft me fascineren en ik zie nu nog veel meer, omdat ik kritischer kijk. Op elke vierkante meter gebeurd er iets wat wij als westerlingen niet herkennen. Fietsen volgepakt met matoke-bananen, eieren of bierkrattten. Hangende, zittende of lopende mensen met manden op hun hoofd. Geiten, kippen en koeien op de weg. Dat zie ik ook nog steeds, maar daartussen zie ik logica als busstationbordjes, winkeltjes, verloren baby’s, geluk en ongeluk.”
De ober komt, nadat ik vanuit mijn “cottage” heb gebeld naar de bar, een heerlijk kopje Afrikaanse thee brengen. Kan dit niet geloven…
De komende twee dagen ga ik training geven aan het Oegandese team van Kazinga Tours een Nederlands/Oegandese reisorganisatie. (www.kazingatours.com) Dit doe ik vanuit Kabale in West-Zuid Oeganda. Een training op gebied van timemanagement, efficiëntie en effectiviteit. Voor deze training mag ik nu drie nachten verblijven in het Lake Bunyoni Resort, met een uitzicht zoals hierboven beschreven….daarna door naar Rwanda – Kigali…maar nu is nu…
….Zit ik dan toch maar weer mooi, met mijn stilleven lekker gelukkig te zijn!
Wat fijn allemaal!!
X
Hee Do
Geniet van Lake bunyoni. Echt schitterend! En Kigali is ook heel erg indrukwekkend. Je verhalen zijn weer heerlijk om te lezen en om jaloers op te worden.
Geniet, geniet, geniet!
ik weet het zeker.
volgende keer wil ik mee.
zet 'm op lieve Do.
En hier regen, regen en nog eens regen. Om jaloers op te worden.
Blijf genieten dan doe ik dat van jouw verhalen.
Liefs Marcia
klinkt weer heerlijk dootje
en je schrijft weer mooi! (wel een beetje op de t-jes en d-jes blijven letten he?) ;-)
genietse!! (en pas maar een beetje op whitney..) =)
dikke kussss,
Dooo,het is 'dieptriest' dat we nog niet eerder hebben gemaild/bericht...Maar nu dan even als stelletje bluerghhh haha.
Al je verhalen gelezen en ik kan Oeganda bijna ruiken en proeven zo mooi omschrijf je alles. Wat een andere wereld!
En wat nou vakantie, je bent gewoon keihard 10 uur per dag aan het werk! Goed bezig hoor, het is al een groot succes zo te lezen en dat gaat alleen maar groter worden. Deze reis kun je mooi afboeken als zakenreis bij de Belastingdienst. Do op zakenreis in Oeganda,ja dat klinkt helemaal zoals het hoort.
Heel veel plezier en succes en niet vergeten ook eens echt aan dat zwembad te gaan zitten!
Liefs Ellen en Ramon
Lieve Do,
wat herkenbaar allemaal....hoe fijn en geweldig is het! Door jouw verhalen komt Uganda steeds weer stukje dichterbij! Webale nyo!!
liefs!
hee dots,het klinkt allemal weer prachtig en wat leuk dat je jouw vrijwillerger hebt op kunnen halen. En voor haar een luxe dat haar "baas"in eigen persoon op haar staat te wachten hihihi.
het leuke aan je verhalen deze keer is dat we ons een klein beetje kunnen voorstellen wat je ziet en waar je bent.
Als ik het lees waan ik me ook even terug in afrika, toen we daar met jou waren. Super leuk om te lezen.
Hier gaat alles goed, paps is aan zijn tour de carnaval begonnen en is bijn a ieder weekend weg.
De kleintjes maken het goed, jochem begint steeds meer te praten, erg leuk.
Jasmijntje wodrt donderdag een jaar en dat vieren we zondag.
en met mijn werk gaat het ook goed,ik begin wat meer inzicht te krijgen in allerlei zaken en dat werkt een stuk sneller.
Nou lieverd, tot gauw weer aan de telefoon, dikke kus doeiiiiiiiiiiiiiiii
Geweldig Do, ook hoe je het beschrijft! Misschien toch nog maar eens overwegen als vakantiebestemming dit jaar...
En lachen van die trainingen geven: doen we op hele verschillende plekken op de wereld toch weer hetzelfde! :-)
Liefs,
Bianca